Нови пазари пред българския спа и балнео туризъм

Нови пазари пред българския спа и балнео туризъм

На среща с бранша и членове на СНЦ“Бизнесът за Пловдив“ министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че здравноосигурени немски граждани ще идват у нас на балнео туризъм.

Министерство на туризма и Асоциацията на здравните каси в Германия са подписали споразумение .

„Това е един голям пазар, защото годишно германците харчат за здраве около 450 милиона евро. Регионът около Пловдив има голям потенциал да се възползва от новата пазарна ниша. За да приемат такива „здравни туристи“, частните хотели трябва да бъдат сертифицирани от немските Здравни каси“. Това е безплатно, уточни министър Ангелкова.

Тя бе в града под тепетата за среща с хотелиери, расторантьори и туроператори по покана на Съвета по туризъм и Организацията за управление на „Тракия туристически район“

При откриване на срещата, домакинът  Любозар Фратев подчерта, че „Пловдив има и добра локация, и история, и продукти, с които настина вече сме разпознаваеми по света. В резултат в събота и в неделя в пловдивските хотели отдавна няма свободни места. Градът има много по-голям потенциал да развива туризма и да печели от това“.

Туристическият бранш в града е категоричен, че ключов фактор за развитието на туризма е  и развитието на  летище Пловдив.

Експертите отбелязаха и  устойчивият ръст в туристическия поток – 5.6%. Характерно за региона е, че туристите прекарват средно по 3 дни, съобщи  министър Ангелкова. За сравнение – в София статистика е ден и половина. Заради добрите си позиции във фестивалния и събитиен туризъм Пловдив би бил чудесен домакин на кулинарно събитие от световен мащаб, за което министерство на туризма преговаря, посочи още Ангелкова.

На срещата хотелиери поставиха и темата за нелоялната конкуренция от частните квартири . Има предприемачи, които взимат под наем апартаменти, за да ги преотдават краткосрочно в платформи като Airbnb и Booking. Откакто градът е Европейска столица на културата, офертите за частно настаняване са скочили двойно.

Министър Ангелкова информари, че от началото на септември и собствениците на такива апартаменти трябва да са вписани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в противен случай ги грозят санкции.