Държавата чу „Бизнесът за Пловдив“

Държавата чу „Бизнесът за Пловдив“

Първа работна дискусия представи различни експертни възгледи по един от най-важните инфраструктурни проекти, засягащи гражданите на Пловдив – пробива под Централна гара, бъдещето на Бетонния мост и Модър-Царевец. На срещата при областния управител Здравко Димитров присъстваха ченове на СНЦ “Бизнесът за Пловдив“, генералният директор на НКЖИ – инж. Красимир Папукчийски, директорът на ОДМВР – Пловдив ст. Комисар Илков, архитекти, инженери,изготвили ОУП на града.

Проектът „Развитие на железопътен възел Пловдив“ е на обща стойност 103 477 234 евро, от тях 87 955 649 евро са по линия на Механизма на свързване на Европа (МСЕ) и 15 521 585 евро национално съфинансиране. Дейностите включват мoдepнизaция нa жeлeзния път, ĸoнтaĸтнaта мpeжa и cиcтeмите зa cигнaлизaция и тeлeĸoмyниĸaции в жeлeзoпътни yчacтъци Πлoвдив-Kpyмoвo и Πлoвдив–Cĸyтape, вĸлючитeлнo в гapитe Πлoвдив paзпpeдeлитeлнa, Kpyмoвo, Cĸyтape и paздeлeн пocт „Tpaĸия”.

 

Архитект Тодор Абаджиев и Илиян Филипов представиха експертната позиция на „Бизнесът за Пловдив“ – запазване на Бетонния мост като връзка с район Южен, който се очeртава като най-гъсто населен. Разрушаването на моста е ненужна агресия и грешно градоустройствено решение. Изграждането на атомобилен подлез в района на Централна гара , който свързва северната и южната зони на града е решение, заложено в ОУП, но то не замества трафика от Бетонния мост – категорични са експертите. Архитекти и инженери, поканени от СНЦ“Бизнесът за Пловдив“ са категорични, че и двете съоръжения са от изключително важно значение, защото обслужват различни транспортни посоки и имат различни характеристики. Инженер Бойчев от Камарата на инженерите в Пловдив подчерта  възможни  различни технически решения за повдигане на Бетонния мост до необходимото ниво , както и възможност за изграждане на  още една транспортна рампа.

 

Генералният директор на НКЖИ – инж. Красимир Папукчийски се съгласи с идеята да се работи в посока на запазване на Бетонния мост, но след като бъде изготвен идейният проект и станат ясни техническите параметри на пробива под Централна гара. След това ще бъде дадено задание за изготвяне и на идеен проект, който да намери най-удачното техническо решение за запазване на Бетонния мост, защото той е важно пътно съоръжение в града.

 

Снимков материал : в. “Марица”