Работна среща на УС на „Бизнесът за Пловдив“ с ръководството на Областна администрация-Пловдив относно проблемите с Околовръстно шосе

Работна среща на УС на „Бизнесът за Пловдив“ с ръководството на Областна администрация-Пловдив относно проблемите с Околовръстно шосе

На 27.11.2018г. в заседателна зала на Областна администрация-Пловдив се състоя работна среща на Управителния съвет на „Бизнесът за Пловдив“ с ръководството на ОА.

От страна на „Бизнесът за Пловдив“ присъстваха членовете на УС Любозар Фратев, Атанас Рогачев, Здравко Линкин, Кирил Василев, Максим Митков и Александър Асенов. Присъства и Изпълнителния директор на Сдружението, Ангел Стоев.

От страна на ОА-Пловдив присъстваха Здравко Димитров- Областен управител, Димитър Керин- Зам-Областен Управител, Петър Петров- Зам-Областен Управител, арх. Валентин Маринов, Николай Аджеларов- Директор Дирекция, Пламен Райчев- Директор АПИ-Пловдив.

„Бизнесът за Пловдив“ настоява кръговото кръстовище на Асеновградско шосе /до караулката на изхода от Пловдив/ да бъде проектирано на две нива. Същото решение трябва да има и за кръстовището на Пазарджишко шосе. За развръзката на Асеновградско шосе с околовръстното в Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ е подготвен проект, но само за кръгово движение. В АПИ вече се провежда процедура за избор на изпълнител.

Задръстванията от Асеновград в посока Пловдив и обратно стават все по-големи, този проблем създава пречки на инвеститорите и ние искаме да помогнем, заявиха представителите от „Бизнесът за Пловдив“. В индустриалната зона се строят половин дузина нови предприятия с по 500 работници, градски транспорт няма, което означава, че трафикът ще се увеличава. Според Атанас Рогачев проектираното кръгово кръстовище на изхода от Пловдив няма да реши проблема със задръстванията. От Асеновград колите вървят в две ленти, но на кръговото с околовръстното ще могат да ползват само една – това означава, че тапите ще си останат, ако не се изгради второ ниво и не се разшири околовръстното шосе на запад и изток, предупреди Рогачев. Положението става нетърпимо, съгласи се Здравко Димитров. Според арх. Валентин Маринов е възможно кръстовището до караулката да бъде на две нива, като второто – надлез или подлез – да се строи на следващия етап.

“Политиците се бавят. Цели заводи се проектират и строят за няколко месеца, индустриалната зона от Асеновград и покрай околовръстното на Пловдив се застроява с големи темпове, но пътната инфраструктура силно изостава. За разширение на околовръстното говорим от години, правят се проекти, но без резултат”, отбеляза Атанас Рогачев и се обърна към Здравко Димитров: “Ние ви благодарим за тази среща и сме готови да помагаме с каквото можем.”

 

marica.bg