СНЦ "Бизнесът за Пловдив" и Омбудсмана, заедно за интересите на града

СНЦ "Бизнесът за Пловдив" и Омбудсмана, заедно за интересите на града

СНЦ “Бизнесът за Пловдив” и Омбудсмана на Пловдив създават Eкспертен обществен съвет, който ще подготви анализ на тръжната процедура за проекта на НКЖИ -„Развитие на железопътен възел Пловдив“.

Днес, в къща “Черноземски” се състоя първа работна среща между Председателя на сдружението “Бизнесът за Пловдив” – Атанас Рогачев и Омбдусмана на Пловдив – Борислав Стаматов. На срещата присъстваха инж. Румен Хорев и Изпълнителният директор на Сдружението – Александър Стайков.

Атанас Рогачев представи инфраструктурните и транспортни проекти, по които Сдруженито работи – изграждането на естакада на пътя Пловдив- Асеновград и реконструкцията на Околовръстното. Акцент на срещата бяха последствията от проекта на НКЖИ за пробива под Централна гара и бъдещето на Бетонния мост .

Експертното мнение на инж. Румен Хорев, който анализира публикуваната тръжна документация, подчерта липсата на предпроектно проучване, геоложки анализ и неблагоприятните последици от предложения открит способ. “Пловдив ще стане заложник на една фирма, спечелила търга”, изказа опасения инж. Хорев. За да не се допусне това, към Омбудсмана на Пловдив, по идея на Сдружението, се създава Експертен обществен съвет. Той ще бъде съчетание от професионалисти,  в областта на пътното инжинерство, мениджмънта и урбанзацията, и  ще предложи алтернативните ефективни решения за осъществяване на проекта, ще търси диалог с граждани и институциите.