Среща на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" с местната и изпълнителната власт за ОУП на гр. Пловдив

Среща на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" с местната и изпълнителната власт за ОУП на гр. Пловдив

“Бизнесът за Пловдив“ към местната и изпълнителната власт: Няма да позволим на политическите амбиции да спрат развитието на града

 
Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ събра на една маса кмета Здравко Димитров, областния управител Йордан Иванов, главния архитект Димитър Ахрянов и заместник–кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов на открит разговор за бъдещето на град Пловдив.
 
Срещата бе инициирана от Сдружението по повод изявлението на последната общинска сесия на съветници от „Демократична България“ в Пловдив. По време на редовното заседание те заявиха, че Общинския съвет в Пловдив редовно приема десетки подробни устройствени планове (ПУП) преди да бъде одобрен Общият устройствен план (ОУП) на града и това вреди на обществения интерес и този на бизнеса. За тази практика те сезираха министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.
 
От думите на главният архитект на общината пък стана ясно, че в отговор на това в община Пловдив вече е постъпило писмо от регионалния министър. В него се препоръчва да се спре разглеждането на проекти за промяна на ПУП-ове за имоти, докато РИОСВ не приеме задължителната екологичната оценка за ОУП. Архитект Ахрянов поясни, че към момента такава оценка се прави при всяко отделно разглеждане на ПУП. Той припомни още, че промените в Общинския устройствен план са започнати още в 2016-а година, а в настоящия мандат са набавени всички необходими становища и документи за финализирането му. Първоначалните забележки от страна на РИОСВ са били отстранени, но регионалната инспекция отново връща плана в Община Пловдив за доработка с нови коментари.
 
„Спира се общината да развива града и се пречи на бизнеса да работи. В Пловдив има над 20 хил. души заети в сектор „Строителство“. Като сложим и съпътстващите дейности и приходите, които идват в общината от различни такси, които се плащат за строителство цифрата става още по-голяма“. С тези думи Илиян Филипов, член на Сдружението и собственик на фирма ПИМК, се обърна към представителите на властта и по-конкретно към областния управител, който е бивш общински съветник от същата политическа формация в местния парламент, отправила питането си към МРРБ. Филипов добави още, че ако Общинския съвет в Пловдив спре да разглежда ПУП-ове под претекст писмото на министър Караджов, ще блокира не целия бизнес, тъй като всяко намерение за строителна инвестиция минава през промяна на устройствен план.
 
В подкрепа на думите му кметът Здравко Димитров заяви, че няма да спре внасянето на предложения за изменения на ПУП-ове в Общинския съвет, тъй като те не засягат само бизнеса, но и всички инвестиции, които общината прави – от улици до детски градини.
 
Председателят на СНЦ “Бизнесът за Пловдив” Атанас Рогачев поясни, че бизнесът очаква институциите да намерят решение на този проблем, както и да се ангажират с време.
 
„Това не е мораториум върху строителството. Нека да отстраним нередностите в най-кратки срокове“, каза областният управител Йордан Иванов. Той пое ангажимент да обсъди с представители на МОСВ и МРРБ казуса. Първата среща за ускоряване на приемането на плана ще се състои на 4-и май в Община Пловдив, на която се очаква да присъстват всички отговорни институции.