Транспортната инфраструктура - кръвоносната система на икономиката

 Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ съсредоточава и тазгодишните си задачи в преодоляване на най-наболелите транспортни проблеми в Пловдив.

Според председателя, инж.Атанас Рогачев, цялостната реконструкция на околовръстния път  с изграждането на локални платна ще облекчи и градския трафик, ще понижи замърсяването на въздуха , ще даде и нов икономически тласък на индустриалните зони. И не на последно място ще повиши пътната безопасност.

   Пътят Пловдив – Асеновград е третият по натовареност в България. По данни от 2018 година, на денонощие от там преминават  17 000 автомобила , като в пиковите часове се образува задръстване  .Пътят е част от основната транспортна връзка на Смолянска област, в зоната е и  летище Пловдив, а поради стратегическата локация, създадените  многобройни предприятия оформиха Южната икономическа зона на града.   Най-конфликтната точка на трасето е пресичането с Околовръстното шосе/републикански път Е-86/. Решението дава идея на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.  По задание и с финансиране от Сдружението е изработен проект за изграждане на пътна естакада с дължина 160 метра.  Алтернативното решение е изготвено от проектантско бюро „Иркон“. Експерти по пътна безопасност твърдят, че изграждането на естакади е най-доброто и съвременно решение.  Проектът е и естетично издържан, в най-съвременните тенденции на подобни инженерни съоръжения.

Няма силна икономика и качествен живот без добре развита транспортна инфраструктура, категорични са от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

С финансирането на този проект от Сдружението, с активните срещи с Областната администрация и държавните структури, се задава един добър модел на партньорство в полза на цялото общество. Очаква се решение за реализацията на проекта.