Хазарт ли са маските за еднократна употреба ?

Хазарт ли са маските за еднократна употреба ?

 

Данните показват, че маските осезаемо намаляват разпространението на КОВИД – 19, така че тяхната употреба безспорно е необходима повече от всякога, особено в борбата с втората вълна на болестта.

Една тема,обаче остава на заден план и не е достатъчно коментирана в общественото ни пространсто, а именно как безопасно да третираме маските за еднократна употреба при тяхното изхвърляне. Неправилното изхвърляне на използвани маски и дори ръкавици, може да не доведе до ограничаване на заразата, за което са предназначени, а точно обратното да предизвика риск от разпространението й за неограничен кръг от хора.

Тревожни наблюдения показват, че масово хората изхвърлят маските в общи кошчета за боклук и дори ги оставят на други нерегламентирани места, включително на улицата, детски площадки, градски транспорт и др.

Неправилното изхвърляне на маските  създава риск от разпространение на инфекцията сред обществото. Това е причината, поради която се създава необходимост от завишаване на информираността, вместо да се подхожда неглежиращо в ситуации, като тази. От друга страна, обаче не би могло да се очаква правилно поведение от обществото, когато няма създадени условия за това, а именно отделни публични контейнери, предназначени за целта, както и допълнителни разяснения и съвети, как да изхвърлят правилно употребените маски.

Някои правителства в Европа и на Балканите, просто съветват те да бъдат изхвърляни „отговорно в кофата за боклук“, което означава неминуемо смесване с другите обикновени отпадъци, в абсолютен контраст с личните предпазни средства, които се използват в здравните заведения и се третират по особен начин, който предотвратява потенциални негативни последици.

Как трябва да действаме ?

Повдигнатият въпрос е потенциален проблем за биобезопасността ни и се нуждаем от незабавни действия за разделно събиране на този отпадък. Призоваваме към специално внимание на държавната и местната власт за създаване на алгоритъм за действие, включително по следните начини :

  • Насочване на обществото към осъзнаване на проблема, чрез разпространяване на информация, как правилно да се използват и изхвърлят маските;

 

  • Инсталиране на подходящи и сигурни за целта контейнери за използвани маски и ръкавици на публични места, жилищни зони, търовски центрове и др.;

 

 

  • Служителите от сметосъбирането е необходимо да спазват протоколи, подобни на тези, използвани за управление на отпадъците, събирани от здравните заведения.

 

Какво можем да направим ние като отговорно общество ?

На първо място е необходимо да сведем до минимум изхвърлянето на маски и ръкавици безотговорно. Най-безопасният начин е да поставим използваните маска или ръкавици в затворен найлонов плик, след което да бъдат изхвърлени в контейнерите с жълт цвят.

Някои маски позволяват многократна употреба, при редовна дезинфекция, но при маските, предназначени за еднократно ползване, всеки път, когато изхвърляме такава, генерираме допълнително отпадък за околната среда. Добре е да обърнем внимание и на този немаловажен въпрос, тъй като не бива да допускаме след 5 години маските да се превърнат в новия проблем с пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Експертите по околна среда и водите, изказват все по – разпространеното мнение, че дори да изхвърляме в подходящите контейнери, своите еднократни маски, все пак остава вероятността, те да намерят път към реките, моретата, океаните, в околната среда или в крайна сметка да запълнят още повече депата за отпадъци. За това е добре да избягваме, когато е възможно еднократните маски, направени от пластмаса.

Несъмнено маските ограничават разпространението на коронавируса, но според проучване на Обединеното кралство, ако използваме маски за еднократна употреба всеки ден, в продължение на една година, това би генерирало над 70 000 тона отпадък.

Известният природозащитник, писател и откривател на „Less Plastic“ Аманда Кийтли, съветва, че трябва да сведем до абсолютен минимум употребата на еднократни маски. В едно свое интервю за британския вестник “The Independent”, тя казва : „Моето мнение е, че няма безопасен начин за изхвърляне на еднократни маски. Всичко, което е специално създадено, за да бъде използвано само веднъж и след това изхвърлено, или ще се окаже на сметището, или ще попадне в природата, тъй като нашата инфраструктура за отпадъци не може да се справи с обемите, които произвеждаме.“.

 

Как действат с гореизложените проблеми по света ?

 

Ланджоу е град в Китай, административен център на провинцията Гансу. Там, в много ранен етап от развитието на COVID – 19, са взели мерки, като на обществени места и жилищни зони са поставили специални контейнери за събиране на използваните маски за лице и други сродни медицински отпадъци, за да защитят населението и да ограничат разпространението на заразата.

В Европа, Франция една компания е намерила начин за повторно използване на отпадъците, следствие на вируса. Маските неминуемо се превърнаха в ключов инструмент в борбата срещу COVID 19, но както става ясно те се превръщат и в нов, основен източник на замърсяване.

Френската start-up компания Plaxtil,вярва че има разрешение. От средата на юли месец, те рециклират хиляди маски, като превръщат потенциално опасните отпадъци в полезни продукти. Те стигнали до заключението, че могат да ги рециклират и да направят нещо с материала, а по този начин да подновят тяхната стойност. За целта има поставени контейнери на всевъзможни места, като след събирането им, маските се поставят „под карантина“ за 4 дена. След преминаването на този период, машина ги фрагментира, преминават през ултравиолетова светлина, за да се гарантира, че са напълно обезвредени, преди да започне процесът на рециклиране. Така, материалът се смесва със сплав, която го трансформира в така нареченият от тях „плакстил“, който може да се използва в индустрията като стандартна пластмаса. Материалът може да бъде използван за произвеждането на широк спектър от различни обекти, но за момента, те избират създаването на продукти, които могат да бъдат използвани в битката срещу Covid – 19.

Не е ли това добър пример за кръгова икономика, който носи ползи за околната среда, индустрията и всички нас ?