Културен център "Бизнесът за Пловдив"

На 16.09.2020 г. бе открит Културен център „Бизнесът за Пловдив“ в къща "Иван Черноземски", като по този начин направихме достъпна за хората тази перла в короната на Стария град.
Културен център „Бизнесът за Пловдив “ е обект, реализиран с изключително желание и ентусиазъм от всички наши колеги. Едно цялостно преобразено пространство, което вече се превърна в една от предпочитаните локации за експониране на всякакъв вид изкуство.
За запитвания, свържете се на имейл : оffice@businessforplovdiv.com

Впечатляващата изложба и колекционерското графично издание на ателието по „Сериграфия” към НХГ „Цанко Лавренов” събраха десетки почитатели в реставрираната от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ Къща на Иван Червоземски в Стария град
Многобройни ценители, почитатели на графичното изкуство, колекционери, ученици и преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов“, пловдивски творци, медии и видни представители на пловдивските бизнес среди изпълниха миналата вечер двора на къща „Иван Черноземски“ в Стария град, която бе реставрирана основно през 2019-а година и се стопанисва от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Поводът бе откриването на впечатляваща изложба с 15 сериграфии на ателието към НХГ „Цанко Лавренов“ и представянето на втората луксозна графична папка, която е истинска колекционерска ценност.

Сериграфската база се помещава в сградата на гимназията и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на ателието – Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията. Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив.

Втората папка, която след 7 годишна пауза продължава традицията е факт, благодарение на помощта на пловдивският галерист и меценат – собственика на „Aeterna” Стоян Даскалов.

За изложбата, сериграфията и създаването на графичната папка разказаха Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и проф.д-р Галина Лардева-заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра “Изящни изкуства” в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Изложбата бе открита официално от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.


Светлозар Чавдаров благодари специално на умдрукера на Ателието – Съби Събев, човекът, който предава своя безценен опит в сферата на сериграфията на младите хора, запленени от графичното майсторство. Директорът на гимназията изказа огромната си благодарност и към Стоян Даскалов, както и към любезните домакини от „Бизнесът за Пловдив“, отворили вратите на къщата за събитието.